Gnagsåret

Gnagsåret

Sesongens turaktiviteter

Diverse aktiviteter for ABCDEF. Forberedelser og planlegging av turer samt interessant hendelser

Her ligger Spot-Logg for 7 dager tilbake
Spot TurLogg

Sommeren 2013 Padletur på Sitas
Spot Adventure

Padling dag 3

På tur...Posted by Arild 2013-08-04 12:51

Opp elva. Det er knyttet stor spenning til om vi kommer oss opp. Elva er ganske stri nederst og det er lite vann over noen steiner som må forseres. A har tatt på neoprenstøvler (Dockers) og teipet lårings fast utenpå støvler med gorillatape. Så er det på tide å legge i vei. Vi tar en kano ad gangen. C og B har kontroll på slepetau i front av kano. A står ute i elva og styrer med et tau festet i baug og hekk på kanoen. Det bråker fra elvas brusing og avstanden til slepere er tidvis stor nok til at det er vanskelig å oppfatte beskjeder om å dra på eller hva det er som trengs. Teip og lårings holder en stund. Det trekker inn vann og til slutt er støvler fylt opp. Men det gjør ikke noe. Neoprenstøvler er behagelig varme når de er fylt med vann J. Det går relativt bra med kanoer oppover elva. Det blir noen striper i bunen fra steiner og sånt, men utstyret holder. (Note to self: Allykano; lime på forsterkninger på kjøl og vannlinje til neste tur)

Det viser seg at Haslekanoen som har litt kjøl, og er litt smalere enn Allykanoen lar seg styre mend baug å hekk-tauet ut i strømmen om det trengs. Den flatbunnede Allykanoen er lite villig til dette. Hadde ikke elva vært så brei ville vi forsøkt med tau fra begge bredder. Elva var >50m bred jevnt over. Vi hadde med walkietalkie til formålet og den ble benyttet når avstanden ble for stor til å rope.

Alt i alt, kom vi greit opp elva. Det tok MYE lengre tid enn vi hadde antatt.

Vel oppe tok vi en sen lunsj (15:15) og padlet videre oppover elva til vi kom inn på vannet Máttajávri. Her fant vi en høvelig plass å slå leir. Vannet er 6 km. Langt og vi kunne ha padlet inn til enden av vannet. Det oppstod en diskusjon om vi maktet å bære kanoer opp forbi fossen. Det ville ta en hel dag å gjøre det. Vi skulle i retur også, og etter en del akkedering frem og tilbake landet familien på at det ville bli for slitsomt. Vi valgte derfor å slå leir ved osen på Máttajávri og dagen etter padle inn til enden av vannet for å inspisere fossen. Vi kunne tydelig høre buldringen av fossen hele 6km unna, så det er nok en bra størrelse på vannføringen der.

E fant en svær ørenfjær i nærheten av leriplassen. Den ble forært til A så nå er A høvding. Fryktelig mye sånne fjærmygg her. Det var tette skyer av disse harmløse flyvedyrene.
I løpet av dagen ble det også bestemt i jentekanoen at begge kanoer måtte få navn. Så da ble det navnefest og nå heter Allykanoen "Hulken" og Haslekanoen heter "Kavringen"


Flere bilder fra dag 3 her: