Gnagsåret

Gnagsåret

Sesongens turaktiviteter

Diverse aktiviteter for ABCDEF. Forberedelser og planlegging av turer samt interessant hendelser

Her ligger Spot-Logg for 7 dager tilbake
Spot TurLogg

Sommeren 2013 Padletur på Sitas
Spot Adventure

Padling dag 6

På tur...Posted by Arild 2013-08-06 00:22

C, D og E snakker om at de ønsker å komme frem til Sitashyttene i dag. Det er over 16km. En bra dags økt er en distanse på 12km. Vi må nok senke ambisjonene og vi trenger en overnatting til før vi når Sitashyttene. Kanskje vi skal overnatte på "de øyene" midt i Sitas? De er ikke synlig på noen kart, bare på satellittbilder (Google earth/maps). Øyene er store nok for overnatting. Vi snakker også om at hvor langt vi kommer er væravhengig. Motvind er verst, men sterk medvind kan også være skummel for uerfarne padlere som oss. Vel, det har ballet på seg en god del erfaring de siste dager så litt peiling har vi. F.eks. i går, da det ble litt stress med å komme ut fra land etter lunsj for det blåste opp lengre ut og store bølger begynte å slå mot stranda. B skulle over i kanoen og gikk med feil fot først i kanonen så B ble vendt bakover. I neste bevegelse for å vende riktig vei i kanoen ble vektfordelingen feil og den tippet over nok til at den tok inn en del vann før B jumpet uti og berget D og E fra en ufrivillig rulle. Ut med det meste og frem med svampen. Gikk greit å få tømt og tørket opp, og alt pikkpakket er i vanntette bagger så ingen fare med det. Men, en erfaring rikere. Entre kanoen pent og forsiktig!

Vel an, først frokost og så mer med padling.
Det er blikkstille og vi setter derfor kursen strake veien mot øyene. Ingen grunn til å snike seg langs land i sånt finvær. Ingen overraskelser og vi tar lunsj på samme sted som da vi padlet sørover. Etter lunsj setter vi ut mot øyene. Det blåser opp litt og vi har motvind. Øyene gir le for store bølger så det går greit med fremdriften. Vi går i land på den største øya. Her slipper vi laus F. Det er en del fugler på øya og F går helt av skaftet. Fuglene flyr jo bare bort når F kommer settende og når ingen. Fin trim.

Vi tar en rast på øyene og har staket ut en kurs mot fastlandet, rett mot vinden og dels store bølger. Det er med spenning og usikkerhet for økende vind vi legger i vei. Vi har på tau mellom kanoene. D har fått «padleforbud» da det er kommet verk i handleddet etter padlebelastningen. Det er da 3 som padler 2 kanoer. Østen for oss er det tunge svarte skyer. Det lyner og tordner ganske kraftig. Vi regner med at vi kan få noe av dette i hodet, men foreløpig går dette været lengre øst. Vi tar i litt med padlingen for å kunne sette opp telt på en tørr flekk.

Vi har satt kursen mot en liten halvøy. Her tror vi det vil være teltplass og greit å komme i land. Vi kommer greit frem og padler til lesiden av halvøya. Men fra denne siden blir det langt å bære til brukbar teltplass og vi velger å padle tilbake til andre siden av halvøya. Her slår vi leir på stranden. Det viser seg ikke enkelt å finne feste for teltplugger i den løse sanden. Det må en stein på hver plugg for at det skal holde om det blir vind.

Telt oppe og tid for mat. Torden buldrer og det lyner. E er litt bekymret for å bli truffet av lyn og A tenker å ufarliggjøre dette med å forklare E at lyn ikke slår ned, men at lyn går andre veien – oppover, og at muligheten for å stå i veien for lynet er temmelig liten. Vel, ja, det er jo avhengig av hvilket «verdensbilde» man bruker om lynet slår ned eller opp. Men siden E var bekymret for at lynet skulle slå, ned tenkte A at en forklaring med at lynet «egentlig» slår opp kunne berolige. For lyn av typen bakke-sky er den mest skadelige delen av lynet en utladningen som vanligvis skjer oppover (og ja, det er både positive og negative lyn, men de positive lyn er svært sjeldne). Først dannes det en «handshake» med en kanal av ionisert luft. Denne er fra skyen og nesten ned til bakken og er ikke synlig. Når den ioniske kanalen er åpen sendes det en enormt kraftig strøm av positive ladninger oppover fra bakken og til skyen. Dette varmer opp kanalen til over 50 000K og vi ser et blåhvitt lys. På grunn av denne oppvarmingen utvider gassene seg eksplosivt og dette skaper en trykkbølge som vi hører som torden. Nok om det, dette beroliget ikke E det spor – tvert imot. Ikke nok med at bekymringen for å bli truffet av lynet fortsatt var til stede, men nå hadde A jaggu meg snudd opp ned på verdensbildet til 10-åringen. Lyn slår NED, ikke opp #¤%!@. (Note to self: sympati, ikke innvendinger!, Vent med forklaringer til de er etterspurt!). A måtte sette over til hoved psykolog B (B=mamma) som etter hvert fikk tankene over på noe annet og det hele roet seg ganske fint. Ikke minst at det sluttet å lyne og tordne hjalp på. Enda bedre ble det da flere regnbuer viste seg.
Bilder fra dag 6 her: