Gnagsåret

Gnagsåret

Sesongens turaktiviteter

Diverse aktiviteter for ABCDEF. Forberedelser og planlegging av turer samt interessant hendelser

Her ligger Spot-Logg for 7 dager tilbake
Spot TurLogg

Sommeren 2013 Padletur på Sitas
Spot Adventure

50 middager

På tur...Posted by Arild 2013-07-07 11:11

Sånn kan 50 middager se ut…

Mat er vel alltid en utfordring på lengre turer. For oss er utfordringene «jeg liker ikke», holdbarhet og temperatur, samt vekt og volum. Vi satser på Real turmat, kjent og velprøvd. Vi har ikke tatt oss bryet med hjemmelaget egenkomponert spesialkost som vi ser andre skriver om og finner velfungerende. Viktigst, alle liker Real Turmat, til og med E liker Pasta Provence.

Men 50 middager rekker ikke til, om turen skulle bli ufrivillig forlenget. Vi skjøter derfor på med variasjonskost på hermetikk. Det blir vel Joikaboller og pølser og i tillegg til det også, noen supper sånn at det rekker for 14 dager, dvs. 70 middager.

Noe brødmat kan vi også ha med. Det fortæres før det blir bedervet og det begrenser seg til 4-5 dager. Deretter blir det kavring og knekkebrød med tubepålegg. Så er jo havregryn (selvsagt) basis og alt annet er supplement for variasjon. Vi skal jo på tur med barn og det er viktig at det blir en bra opplevelse rundt maten. Det har vist seg på andre ekspedisjoner at kokken er egentlig den viktigste personen som er med (ref. Kokken Henrik Lindstrøm på «Fram»-ekspedisjon i 1898–1902, oppdagelsen av Nordvestpassasjen med «Gjøa» 1903–1906 og Sydpolsekspedisjonen 1910–1912. Roald Amundsen skrev i dagboka 5. april 1911: «Han har ydet de norske polarexpeditioner større & verdifullere tjenester enn noen annen mann.» )

Med tidligere store ekspedisjoner i minnet, forsøker vi å lære av det og tilpasser dette til forhold 100 år senere. Likeså var det for Lindstrøm svært viktig med ferske råvarer. Det finnes i form av forskjellig vilt på begge poler. Det hevdes blant noen at Lindstrøm er opphavet til Biff ala Lindstrøm, men det kan være at opprinnelsen til dette kommer fra Russland. Lindstrøms variant var trolig basert på isbjørn. Vår lille ekspedisjon planlegger å henge fiskesnøret etter kanoen. Det er fisk i Sitasjaure – det vet vi – hvordan det er i de andre vannene finner vi kanskje ut etter hvert. Det blir i så fall bidraget til ferske råvarer til ekspedisjonen.